Cakes made to make you smile

tisdag 19 mars 2013

Pie pops med nutella

Hej!

Förra helgen bakade jag ett gäng pie pops som det så gulligt kallas.
Det är alltså små mini-pajer på pinne. Helst ska man väl ha riktiga pinnar gjorda för
klubbor, cake pops, pie pops osv men jag hade bara vanliga grillpinnar hemma just nu, så jag bröt
av några och använde dem istället, vilket funkade utmärkt.

Pie pops är verkligen roliga att göra då de sällan misslyckas, man kan ha nästan vilken fyllning man vill plus att man kan göra dem så gulliga med massa olika mönster.
De är även lite roligare att bjuda på än vanliga småkakor t.ex.

Jag använde ett snapsglas för att ta ut rundlarna till de små pajerna

Ogräddad pie pop med en blomma.

Litet hjärta. Man kan ju göra vilka mönster man vill.


Här ligger det ett gäng på plåten redo att gräddas.
Ett urval av det färdiga resultatet.


Man behöver ju inte sätta en pinne i alla, lättare att förvara om de är utan pinne.




Pie pops

200g mjöl
en nypa salt
100g kallt smör, i kuber
50 ml kallt vatten

Nutella (eller valfri fyllning t.ex. sylt, bär, choklad)
Ugnssäkra pinnar, typ grillpinnar, glasspinnar, klubbpinnar (OBS ej plast)
1 ägg, lättvispat med en skvätt mjölk
socker att strössla över pajerna 

Blanda mjöl och salt i en skål
Nyp ihop mjölblandningen med smöret tills du får en smulig deg.
Lägg i en kyld skål. (inte jätte nödvändigt)
Tillsätt kallt vatten och nyp försiktigt ihop till en deg.
Knåda tills degen precis går ihop.
Slå in i plastfolie och lägg i kylen minst två timmar.

Värm ugnen till 175 grader.
Kavla ut degen till 3-5 mm tjock på en lätt mjölad arbetsyta.
Ta ut så många små rundlar som möjligt av den utkavlade degen.
Överbliven deg kan du knåda ihop, slå in i plastfolie och lägga i kylen igen, efter ca 20 min kan du använda den igen.

Lägg en klick fyllning på en rundel, men lämna kanterna fria från fyllning.
Placera en pinne i mitten av pajen (om du vill ha en paj med pinne) och pensla sedan kanterna med äggblandningen.
Lägg sedan en degrundel över.
Tryck till kanterna med en gaffel eller en kakpinne.
Pensla pajen med äggblandningen och strössla lite socker ovanpå.
Grädda ca. 15 - 25 min eller tills de är lite gyllenbruna.

Hoppas ni vill göra massa pie pops nu! Det är både enkelt och roligt.
Ha det så bra!
/Sara


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar