Cakes made to make you smile

tisdag 4 december 2012

Vad är December utan götta?

Hej!

Nu var det en stund sen sist igen.
Har tänkt göra ett inlägg så många gånger, men kommit av mig varje gång :)

Ja, än om det inte händer så mycket för mig så händer det dock mer vad gäller tiden.

Det är redan 4:e december, adventskalendern har börjat, barnen har börjat vänta på tomten, jag har fortfarande inte köpt en enda julklapp MEN framför allt så har vi börjat baka en massa gott igen.

För vissa betyder denna tid bakning, den enda tiden på året då man tar sig tid till att baka. Fantastiskt :)

I onsdags bakade jag lussekatter och saffransbullar.
Dessa oerhört omdiskuterade lussekatterna...
Ska de bakas med kesella? Utan kesella? Osv.

Jag har även läst att russinen man ska stoppa i lussekatterna bör ha legat i blöt ganska länge, typ en dag, innan man använder dem till bullarna. Varför? Jo, för att annars, om de inte är blötlagda, tar de fukten ur bullen och den kan bli torr. Testade detta förra året, jag märkte ingen direkt skillnad. Förstår dock teorin bakom.
Man gör alltid som man själv vill i slutet ändå :)

Jag har inte valt sida än vad gäller med eller utan kesella, i onsdags bakade jag utan, för att jag inte hade någon kesella hemma helt enkelt.

Lussekatter


40 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
1 ägg
1½ dl vit sirap
2 kuvert saffran à 0,5 g 
½ tsk salt
1½ tsk kardemumma
150 g rumsvarmt smör/margarin
14-15 dl vetemjöl

russin
1 ägg
1 krm salt
1 msk vatten

Smula ner jästen i en degbunke.
Värm mjölken fingervarm och häll den över jästen. Rör om tills jästen är upplöst.
Tillsätt ägg och sirap.
Stöt saffranet tillsammans med saltet, tillsätt det sedan i bunken.
Tillsätt kardemumma.
Klicka ner matfett och tillsätt vetemjölet.
Arbeta samman till en blank och smidig deg. 
(Ska vara lite kladdig enligt mig)
Täck degen med en bakduk och låt vila ca. 30 min.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord.
Dela degen i mindre bitar. Forma varje bit till en lussekatt. (blir ca 35-40 st.)
Lägg dem på bakpappersklädd plåt och låt dem jäsa ca. 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader. 

Tryck varsamt ner russin i de färdigjästa lussekatterna.
Vispa ihop ägg, salt och vatten. Pensla blandningen över bullarna.
Grädda mitt i ugnen i 8-10 min. 


Saffransbullar med choklad


Dessa bakas av vanlig lussekatts-deg och man kan självklart fylla dem med vad man vill.
Tänk på att de kommer smaka saffran, så det du fyller dem med bör gå bra ihop med saffrans smaken.

Man väljer själv om man vill baka av en hel sats eller en halv sats eller...ja, ni fattar :)
Man får ca 40 st av en lussekats-deg gjord på en halv liter mjölk.

(Detta gäller en halv sats lussekatsdeg, alltså till ca. 17-20 bullar)

50 g rumsvarmt smör/margarin
100 g mandelmassa med kakao 
50 g vit choklad, hackad.
pärlsocker

Kavla ut degen rektangulärt (ca 30x60cm)
Bred matfett jämt utmed ena hela deghalvan.
Riv över mandelmassan med ett rivjärn.
Strö den vita hackade chokladen.
Vik över den ena deghalvan så att fyllningen täcks.
Skär upp lagom breda remsor, tänk på att det ska bli ca. 20 bullar.
Tvinna varje degremsa, sno sedan ikring remsan så de båda ändarna hamnar under själva bullen.
(Detta är jätte svårt att förklara, jag har alltid gjort på detta sätt när jag bakar bullar)

Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt och låt jäsa ca. 30 min. 
Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla sedan bullarna med upp vispat ägg, eller samma äggblandning som till lussekatterna i förra receptet. 
Strö över pärlsocker.
Grädda dem i mitten av ugnen ca. 8 min.




Ja, detta får duga för denna gång. Återkommer snart med mera götta :)
/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar